НАЈВЕЋИ ВИТЕШКИ
ФЕСТИВАЛ У ЕВРОПИ

МАНАСИЈА

Добитник престижних награда
Најбоље из Cрбије и
Туристички цвет!

ОПШИРНИЈЕ

БЕСПЛАТАН УЛАЗ

CАОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Поштовани љубитељи наше средњевековне JUST OUT бајке, љубитељи Манасије и љубитељи витешких вештина и врлина, хвала вам свима што сте још једном били део спектакла и промоције најлепших људских вредности и културно историјског блага Србије свету!

Хвала Lokalna Samouprava Despotovac и Resavska Pećina - Resava Cave на домаћинству и суорганизацији!
Хвала удружењу Beli Orlovi / White Eagles на суорганизацији и предивном средњевековном селу!

Захваљујемо се:
Покровитељу Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija
Генералном спонзору Triglav osiguranje Srbija
Спонзору ЈП „Пошта Србије”

И свим осталим спонзорима и донаторима који су нам омогућили да се поново окупимо у Манасији!

Захваљујемо се и свим фотографима који су широј јавности пренели атмосферу са фестивала и тиме допринели да овај фестивал постане препознатљив: Данијел Милић, Себастијан Милутиновић, Далибор Јовановић, Данијел Бумбашевић, Душан Станковић, Горица Нинковић, Марко Мишељић, Ненад Михајловић, Сандра Милановић, Синиша Љубисављевић, Слађан Радовановић и други.

До следећег виђења! Уздравље!

Манасија 2021.

Just Out је годишњи интернационални фестивал јединственог концепта K.A.M.F. and New Technologies.

Одржава се од 27. до 29. aвгуста у величанственом манастиру Манасија у знак сећања на 600 година од када је Деспот Стефан Лазаревић саградио једно од најлепших средњевековних здања са црквом Свете Тројице, 139 машикула и 11 кула.

Домаћини манифестације су Бели Орлови, витезови из Србије, који ће угостити саборце из више од двадесет земаља (Бугарска, Чешка, Словачка, Француска, Турска, Данска, Мађарска, Република Српска, Хрватска, Румунија, Словенија, Норвешка, Израел, Јапан, Македонија, Судан, Иран, Русија, Грчка, Белгија, Швајцарска, Индија, Црна Гора…).

За наше најмлађе, који тек полазе у битке живота, организовали смо различите дечије радионице са витезовима.

На Just Out фестивалу, први пут у Србији моћи ћете да чујете невероватан спој модерне и средњовековне музике. Велико изненађење за вас спремају француски извођачи средњовековне музике.

Невероватни мириси разноврсне дивљачи: изненађења мајстора кулинарства који за вас ће спремати разне средњовековне специјалитете. А када наши витезови заврше са борбама и дође време за одмор и опуштање, поред сокова који су ту за савесне возаче, моћи ће да се послуже најфинијим српски вином.

Мапа

 1. Улаз / Инфо пулт
 2. Манастир Манасија
 3. Визиторски центар / Рецепција
 4. Главна бина
 5. Витешко село
 6. Стари занати

Програм

Манастир Манасија 27 - 29. aвгуст 2021.

27. август 2021.

20:00 - Свечано отварање

 • Градски хор ЦК Свети Стефан деспот српски
 • ​Милица Досковић, вокална солисткиња
 • Дефиле учесника
 • Дуелне борбе
 • Ватрени шоу "ПАЛАЧИ"
 • Пројекција филма "Научити мрак да сија"

28. август 2021.

10:00 - Отворено средњевековно село

11:00 - "Tapfight", реконструкција борби

15:00 - Дуелне квалификације

17:00 - "BOHURT" турнир

18:00 - Предавање из српске историје, Марко Алексић
Представљање Музеја Републике Србије
Предавање и филм о 700 година старом мачу пронађеном у Врбасу

19:00 - Вечерњи програм

 • КУД СК Свети Стефан деспот српски
 • Милица Досковић, вокална солисткиња
 • Дуелне борбе
 • Наступ "Saint Longinus" из Сенте

29. август 2021.

10:00 - Отворено средњевековно село (средњевековне радионице, стреличарство, јахање коња и др.)

11:00 - Дуелне борбе, финале у селу

11:00 - Предавање о мачу из Врбаса и Српске историје са бине

12:00 - Ослобађање принцезе и освајање тврђаве, приказ

17:00 - Затварање села и крај фестивала

 

Албуми

Стефан Лазаревић, познат и као Стеван Високи (oko 1377 - 19. јул 1427), је био син кнеза Лазара који је са титулама кнеза и деспота владао Србијом. У своје време је важио за једног од најбољих витезова и војсковођа, а његова књижевна дела га чине једним од највећих српских књижевника у средњем веку.

Након очеве погибије у Косовском боју 1389. године, као малолетан је дошао на власт и уз помоћ мајке Милице Хребељановић је владао до свог пунолетства 1393. године. Као османски вазал, млади Стефан је предводио српске помоћне одреде у биткама на Ровинама, код Никопоља и Ангоре. После битке код Ангоре је од Византинаца у Цариграду добио звање деспота (1402), а крајем 1403. или почетком 1404. године, ступио је у вазалне односе и са угарским краљем Жигмундом од кога је добио Мачву, Београд, Голубац и друге поседе.

Угарски краљ Жигмунд, основао је, у децембру 1408. године, витешки ред Змаја. Симбол реда био је змај, по коме је и носио назив, а први међу витезовима, према оснивачкој повељи од 13. децембра 1408. године, био је Стефан Лазаревић. Био је присутан на свечаности у част оснивања витешког реда која је одржана у Будиму, а симбол змаја био је присутан на његовом двору.

Био је велики покровитељ уметности и културе пружајући подршку и уточиште како ученим људима из Србије, тако и избеглицама из околних земаља које су заузеле Османлије. Поред тога, он је и сам био писац, а његово најзначајније дело је „Слово љубве“ које се одликује ренесансним цртама.

О нама

Фестивал изгубљених вредности Just Out је кулминација свих летњих фестивала

Страст људи око и у Д.С.Л (Деспот Стефан Лазаревић) организацији који су осмислили концепт фестивала Just Out, подржавају од Пекинга до Лондона савремени витезови који храброг срца и часне речи враћају наду у изгубљен образ, поштујући џентлменски код. 

Боримо се за поштовање моралних вредности. Учествујемо и помажемо у бескомпромисној борби против насиља над женама, децом и слабима. 
Ово је наша мисија, наш завет!

Манастир тврђава и дан-данас са владикама, игуманијом, монахињама и свима нама овде и сад поносно одолева драматичном порасту насиља, наркоманије, хулиганства, кича, шунда.  Као брану постављамо овај фестивал, инспирисан историјом и чашћу да на овом светом месту избришемо границе, боје и различитости и да сви удахнемо оно што савремен свет у журби заборавља … Љубав! 

Just Out фестивал окренут је традиционалним вредностима. Он откључава тајни код Источне Србије, приближавајући свету сваки извор, цвркут, врућу црепуљу, шљиву ранку, осмех дечији, топот дивљих коња. 

Ми смо непрофитна невладина организација. И поред тога иницирали смо велики пројекат чишћења око манастира Манасија, уклањање последица од поплава уз учешће великог броја волонтера. 
Општина Деспотовац помаже радове и схвата важност овог и будућих пројеката на очувању природних лепота и екологије. 

Подржавамо прављење филма о великом српском дипломати и ратнику Деспоту Стефану Лазаревићу

 

Историја једног народа представља један од најзначајнијих фактора који утичу на његову изградњу. Без ње, незамисливо је постојање националног идентитета. Она не представља само скуп периода који су бесповратно прошли и нестали, већ је њено присуство константно и видљиво поготово у обликовању данашњице друштва.

Удружење Бели Орлови, управо из овог разлога, покушава да савременом свету прикаже најзначајније елементе из једног периода српске историје. Развој српског друштва започет је у далекој прошлости, када су значајне историјске прекретнице обележиле њен развој.

Контакт

Желиш да сазнаш више о фестивалу?

Желиш да нам се придружиш? 

Имаш идеју? 

Новинар си и желиш акредитацију? 

Пиши нам!

Покровитељ фестивала

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Генерални спонзор

Triglav

Спонзор

ЈП Пошта Србије

Спонзори-пријатељи фестивала

Turistička organizacija Srbije
Opština Despotovac
Alma quattro
Frikom
JP "Resavska pećina" Turističko-sportska organizacija Despotovac limes telekomunikacije doo TURISTIČKI SVET d.o.o. Autokuća Tasić d.o.o www.vostok.rs GLOBUS Zavičajni muzej Jagodina kliping