НАЈВЕЋИ ВИТЕШКИ
ФЕСТИВАЛ У ЕВРОПИ

МАНАСИЈА

ОПШИРНИЈЕ

БЕСПЛАТАН УЛАЗ

CАОПШТЕЊЕ

КАМПОВАЊЕ

Манасија 2019.

Just Out је годишњи интернационални фестивал јединственог концепта K.A.M.F. and New Technologies.

Одржава се од 23. до 25. aвгуста у величанственом манастиру Манасија у знак сећања на 600 година од када је Деспот Стефан Лазаревић саградио једно од најлепших средњевековних здања са црквом Свете Тројице, 139 машикула и 11 кула.

Домаћини манифестације су Бели Орлови, витезови из Србије, који ће угостити саборце из више од двадесет земаља (Бугарска, Чешка, Словачка, Француска, Турска, Данска, Мађарска, Република Српска, Хрватска, Румунија, Словенија, Норвешка, Израел, Јапан, Македонија, Судан, Иран, Русија, Грчка, Белгија, Швајцарска, Индија, Црна Гора…).

За наше најмлађе, који тек полазе у битке живота, организовали смо различите дечије радионице са витезовима.

На Just Out фестивалу, први пут у Србији моћи ћете да чујете невероватан спој модерне и средњовековне музике. Велико изненађење за вас спремају француски извођачи средњовековне музике.

Невероватни мириси разноврсне дивљачи: изненађења мајстора кулинарства који за вас ће спремати разне средњовековне специјалитете. А када наши витезови заврше са борбама и дође време за одмор и опуштање, поред сокова који су ту за савесне возаче, моћи ће да се послуже најфинијим српски вином.

Мапа

  1. Улаз / Инфо пулт
  2. Манастир Манасија
  3. Визиторски центар / Рецепција
  4. Главна бина
  5. Трибина / Гледалиште
  6. Борилиште
  7. Витешко село
  8. Стари занати

Програм

Манастир Манасија 23 - 25. aвгуст 2019.

23. август 2019.

19:00 - 19:15 - Долазак званица у манастир Манасија.

20:00 - Свечано отварање  и културно уметнички програм

Свилен глас Србија, хор
Ивана Жигон, духовна српска музика
Балканика, музичка група
БУК Србија, средњовековна музика
Краљевска школа плеса Србија, плес инспирисан средњим веком.
УСБ група Србија, шоу са ватром и  акробације
Еринеy Бугарска, средњовековна музика
Групa Медиевале Саинт Оуен Француска.

20:35 - Најава дефилеа - витешка трупа БЕЛИ ОРЛОВИ и витези из Европе.

Свечани дефиле земаља учесница: Бугарска, Чешка, Словачка, Француска, Турска, Данска, Мађарска, Република Српска, Хрватска, Румунија, Словенија, Норвешка, Израел, Јапан, Македонија, Судан, Иран, Русија, Грчка, Белгија, Швајцарска, Индија, Црна Гора, Србија...

Учесници земаља носе своје заставе у формацији и упућују наклон ка cвечаној трибини.

На челу колоне су јахачи са заставама фестивала Јуст Оут, Деспотовца, Белих орлова и Србије.

БЕЛИ ОРЛОВИ са гостима из Европе,

Витешке борбе: Бохурт, дуелне борбе и реконструкција битке

Вештина мачевања кроз векове:

  • Средњoвековнo оклопно борење, 13 - 14. век,
  • Прикази вештина стреличарства и бацања копља са коња

22:00 - Крај Програма.

24. август 2019.

10:00 - 19:30 - Средњовековни камп - село у којем су смештени витезови, отворен је за обилазак посетилаца. Дођите и опробајте се у разним вештинама и занатима и пођите са нама на путовање кроз време у назад 600 година!

Улица старих заната, стреличартво, бацање копља и секире, радионице са кожом и дрветом, ковачница, мозаик, калиграфија, хералдика, грнчарска, ткачка радионица, изложба оружја и оклопа, витешка школа јахања и много другог садржаја.

Гарда Орлића:
Почев од 12ч па све до затварања кампа на сваких сат времена окупљамо најмлађе посетице да се прикључе Гарди Орлића где ће вођени витезовима из Реда Белог Орла проћи кроз витешки камп и на посебан начин доживети средњовековни живот и обичаје гостујућих земаља.

10:00 - 13:00 - Дечији програм: Мала школа мачевања, гађање из лука и стреле, радионице сликарства, грнчарије и средњовековних друштвених игара.

Витешке борбе и мачевања у Витешком селу:

12:00 - 17:30 - Дуелне Бохурт борбе

16:00 - 17:00 – Тап борбе

17:00 - 19:00 – ХЕМА турнир

17:30 - 19:30 – Групне борбе 5 на 5

18:00 - 19:00 - Средњовековни стреличарски турнир

20:00 - 20:30 - Културно-уметнички програм

Етно трио На извору са Саром Влајић на харфи
Српски Појци
Краљевска школа плеса Србија, плес инспирисан средњим веком.
УСБ група Србија, шоу са ватром и акробације
Група Медиевале Саинт Оуен Француска, средњовековна музика

20:30  - Дефиле: витешке трупе БЕЛИ ОРЛОВИ и учесници земаља носе своје заставе у формацији, упућују наклон ка свечаној трибини и демонстрирају борбе.

20:40 - 22:00 - Витешки програм.

25. август 2019.

10:00 - 17:00 - Средњовековни камп - село у којем су смештени витезови, отворен је за обилазак посетилаца. Дођите и опробајте се у разним вештинама и занатима и пођите са нама на путовање кроз време у назад 600 година!

Улица старих заната, стреличартво, бацање копља и секире, радионице са кожоом и дрветом, ковачница, мозаик, калиграфија, хералдика, грнчарска, ткачка радионица, изложба оружја и оклопа, витешка школа јахања и много другог садржаја.

10:00 - 16:00 - Дечији програм: Мала школа мачевања, гађање из лука и стреле, радионице сликарства, грнчарије и средњовековних друштвених игара.

12:00 - Заистинска српска бајка - представа за децу

Витешке борбе и мачевања у Витешком селу:

10:00 - 12:00 - ХМБ категорија Мач и штит у женској конкуренцији

11:00 - 12:00 - Трунир у бацању копља

12:00 - Турнир у традиционалном стреличарству

12:00 - 13:00 - Турнир у бацању секире

14:00 - 15:00 - Проглашење победника из свих такмичарских дисциплина:

17:00 - Крај Фестивала

 

 

Албуми

Стефан Лазаревић, познат и као Стеван Високи (oko 1377 - 19. јул 1427), је био син кнеза Лазара који је са титулама кнеза и деспота владао Србијом. У своје време је важио за једног од најбољих витезова и војсковођа, а његова књижевна дела га чине једним од највећих српских књижевника у средњем веку.

Након очеве погибије у Косовском боју 1389. године, као малолетан је дошао на власт и уз помоћ мајке Милице Хребељановић је владао до свог пунолетства 1393. године. Као османски вазал, млади Стефан је предводио српске помоћне одреде у биткама на Ровинама, код Никопоља и Ангоре. После битке код Ангоре је од Византинаца у Цариграду добио звање деспота (1402), а крајем 1403. или почетком 1404. године, ступио је у вазалне односе и са угарским краљем Жигмундом од кога је добио Мачву, Београд, Голубац и друге поседе.

Угарски краљ Жигмунд, основао је, у децембру 1408. године, витешки ред Змаја. Симбол реда био је змај, по коме је и носио назив, а први међу витезовима, према оснивачкој повељи од 13. децембра 1408. године, био је Стефан Лазаревић. Био је присутан на свечаности у част оснивања витешког реда која је одржана у Будиму, а симбол змаја био је присутан на његовом двору.

Био је велики покровитељ уметности и културе пружајући подршку и уточиште како ученим људима из Србије, тако и избеглицама из околних земаља које су заузеле Османлије. Поред тога, он је и сам био писац, а његово најзначајније дело је „Слово љубве“ које се одликује ренесансним цртама.

О нама

Фестивал изгубљених вредности Just Out је кулминација свих летњих фестивала

Страст људи око и у Д.С.Л (Деспот Стефан Лазаревић) организацији који су осмислили концепт фестивала Just Out, подржавају од Пекинга до Лондона савремени витезови који храброг срца и часне речи враћају наду у изгубљен образ, поштујући џентлменски код. 

Боримо се за поштовање моралних вредности. Учествујемо и помажемо у бескомпромисној борби против насиља над женама, децом и слабима. 
Ово је наша мисија, наш завет!

Манастир тврђава и дан-данас са владикама, игуманијом, монахињама и свима нама овде и сад поносно одолева драматичном порасту насиља, наркоманије, хулиганства, кича, шунда.  Као брану постављамо овај фестивал, инспирисан историјом и чашћу да на овом светом месту избришемо границе, боје и различитости и да сви удахнемо оно што савремен свет у журби заборавља … Љубав! 

Just Out фестивал окренут је традиционалним вредностима. Он откључава тајни код Источне Србије, приближавајући свету сваки извор, цвркут, врућу црепуљу, шљиву ранку, осмех дечији, топот дивљих коња. 

Ми смо непрофитна невладина организација. И поред тога иницирали смо велики пројекат чишћења око манастира Манасија, уклањање последица од поплава уз учешће великог броја волонтера. 
Општина Деспотовац помаже радове и схвата важност овог и будућих пројеката на очувању природних лепота и екологије. 

Подржавамо прављење филма о великом српском дипломати и ратнику Деспоту Стефану Лазаревићу

 

Историја једног народа представља један од најзначајнијих фактора који утичу на његову изградњу. Без ње, незамисливо је постојање националног идентитета. Она не представља само скуп периода који су бесповратно прошли и нестали, већ је њено присуство константно и видљиво поготово у обликовању данашњице друштва.

Удружење Бели Орлови, управо из овог разлога, покушава да савременом свету прикаже најзначајније елементе из једног периода српске историје. Развој српског друштва започет је у далекој прошлости, када су значајне историјске прекретнице обележиле њен развој.

Контакт

Желиш да сазнаш више о фестивалу?

Желиш да нам се придружиш? 

Имаш идеју? 

Новинар си и желиш акредитацију? 

Пиши нам!

Покровитељ фестивала

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Генерални спонзор

Triglav

Златни спонзор

Vojvođanska banka

Спонзори-пријатељи фестивала

POSTA
Turistička organizacija Srbije
Opština Despotovac
Alma quattro
Frikom JP "Resavska pećina" Turističko-sportska organizacija Despotovac limes telekomunikacije doo TURISTIČKI SVET d.o.o. Autokuća Tasić d.o.o www.vostok.rs GLOBUS Zavičajni muzej Jagodina kliping