НАЈВЕЋИ ВИТЕШКИ
ФЕСТИВАЛ У ЕВРОПИ

МАНАСИЈА

Добитник престижних награда
Најбоље из Cрбије и
Туристички цвет!

ОПШИРНИЈЕ

БЕСПЛАТАН УЛАЗ

КАМПОВАЊЕ

CАОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Поштовани љубитељи фестивала,

Just Out је фестивал који се осам година успешно одржава, захваљујући посвећеној организацији и Вама, који сте својим интересовањем, коментарима и предлозима допринели да постанемо догађај за поштовање у читавом свету. Заједно смо послали слику о Србији, достојну наших великих предака, на којој ће и будуће генерације бити поносне.

Ове године је кроз фестивал, прошло више од 70.000 људи, промовисали смо у земљи и иностранству нашу светињу Манасију.

Сви посетиоци прошли су и кроз Деспотовац, који значајно приходују, не само током фестивалских дана, већ је захваљујући њему, посећен током читаве године.

Just Out 2022 се након 8 година, последњи пут одржао у Манасији.

Заједно са Вама, драги пријатељи и уз несебичну помоћ цркве и медија, реализовали смо једну племениту идеју у циљу промоције српске средњовековне културе, традиције и вредности.

На предлог цркве, пре осам година кренули смо у реализацију комплексног пројекта. Од самог почетка, фестивал је превазишао сва очекивања и одмах се сврстао у ред најбољих фестивала таквог формата у читавом свету.

Оно што публика није видела, нити је требало да види, јесу изузетно тешки услови под којима је организација радила, како би фестивал био успешан, иако је сваке године постојала велика могућност отказивања. Такодје, сви претходни фестивали организовани су искључиво због изузетне упорности и ентузијазма организатора и учесника, у условима слабе подршке и недовољних финансија, фестивал је ипак остао бесплатан за све посетиоце. Исти такав ентузијазам делили су и наши многобројни пријатељи и спонзори, који су без интереса помагали ову причу, делили нашу страст - како би овај фестивал постао за будуће генерације.

Локална самоуправа Деспотовац, очигледно не дели визију организатора и посетилаца и не схвата значај манифестације за општину и шире, за целу Србију. Иако од државе директно у буџет добија средства за фестивал, има директну зараду од самог догадјаја, локална самоуправа не чини довољно. Једноставним рачуном долазимо до тога да, уколико сваки од посетилаца потрошио десет евра, за осам година, долазимо до више од 5 милиона евра промета за општину, на уложених око 25 хиљада евра годишње.

Све заједно је довело до тога да је постало неодрживо довести велики број гостију из иностранства, обезбедити програм и још много тога другог за одржавање комплексног догадјаја какав је Just Out.

Сама иницијатива гашења фестивала, потекла је од председника општине Николе Николића, упркос томе што је догађај под покровитељством председника републике Србије Александра Вучића, снажној подршци епархије Браничевске и његовог преосвештенства епископа Игњатија, огромној подршци медија, Републичке радиодифузне агенције и иностраних медија.

Можемо имати разумевања да је требало време локалној самоуправи да се снађе са изузетном популарношћу фестивала, са огромним бројем посетилаца на локацији, која логистички није предвиђена за тако нешто. Међутим, године су пролазиле, ситуација није постала боља - не улазећи у мотив зашто је то тако, можемо слободно рећи да је недостатак подршке челника локалне самоуправе један од разлога, зашто овај фестивал одлази из Манасије.

Манасија и дух Деспота Стефана Лазаревића, увек ће бити дубоко уткани у душу фестивала, остају нам лепе заједничке успомене на спектакл Just Out.

Видимо се у неком новом граду да заједно стварамо средњовековну бајку!

Just Out тим

Манасија 2022.

Just Out је годишњи интернационални фестивал јединственог концепта K.A.M.F. and New Technologies.

Одржава се од 26. до 28. aвгуста у величанственом манастиру Манасија у знак сећања на 600 година од када је Деспот Стефан Лазаревић саградио једно од најлепших средњевековних здања са црквом Свете Тројице, 139 машикула и 11 кула.

Домаћини манифестације су Бели Орлови, витезови из Србије, који ће угостити саборце из више од двадесет земаља (Бугарска, Чешка, Словачка, Француска, Турска, Данска, Мађарска, Република Српска, Хрватска, Румунија, Словенија, Норвешка, Израел, Јапан, Македонија, Судан, Иран, Русија, Грчка, Белгија, Швајцарска, Индија, Црна Гора…).

За наше најмлађе, који тек полазе у битке живота, организовали смо различите дечије радионице са витезовима.

На Just Out фестивалу, први пут у Србији моћи ћете да чујете невероватан спој модерне и средњовековне музике. Велико изненађење за вас спремају француски извођачи средњовековне музике.

Невероватни мириси разноврсне дивљачи: изненађења мајстора кулинарства који за вас ће спремати разне средњовековне специјалитете. А када наши витезови заврше са борбама и дође време за одмор и опуштање, поред сокова који су ту за савесне возаче, моћи ће да се послуже најфинијим српски вином.

Мапа

 1. Улаз / Инфо пулт
 2. Манастир Манасија
 3. Визиторски центар / Рецепција
 4. Главна бина
 5. Витешко село
 6. Стари занати

Програм

Манастир Манасија 26 - 28. aвгуст 2022.

26. август 2022.

20:00 - Свечано отварање

 • Градски хор ЦК Свети Стефан деспот српски
 • ​Милица Досковић, вокална солисткиња
 • Србски појци
 • Дефиле учесника
 • Sword girl and the Twin dragons - Игре ватре и мача
 • Прикази витешких турнирских борби

27. август 2022.

10:00 - Отворено средњевековно село

11:00-13:00 - Тап-борбе

13:00-13:30 - Штит и мач (женска категорија)

14:00-15:30 - Штит и мач (мушка категорија)

15:30-16:00 - Борба дворучним секирама (мушка категорија)

16:00-16:30 - Баклер и мач (мушка категорија)

16:30-17:00 - Дворучни мач (мушка категорија)

17:00-18:00 - Групне борбе 5на5

18:00-18:30 - Дзаустинг турнир

18:30-19:00 - Реконструкција битке у средњовековном селу

20:00 - Вечерњи програм

 • ВисАнтикуа – ансамбл за рану музику
 • Авелина – музички концепт старе Македоније
 • RocHoir kids – први српски дечији рок хор
 • Црвени гавранови - ватрени шоу
 • Sword girl and the Twin dragons – Игре ватре и мача
 • Дефиле учесника
 • Прикази витешких турнирских борби

28. август 2022.

10:00 - Отворено средњевековно село (средњевековне радионице, стреличарство, јахање коња и др.)

11:00 - Стреличарски турнир

12:00 - Групне TAP борбе 5на5

12:30 - Тафл – замка за Краља, реконструкција битке

17:00 - Затварање села и крај фестивала

*Organizator zadržava pravo izmene programa

 

Албуми

Стефан Лазаревић, познат и као Стеван Високи (oko 1377 - 19. јул 1427), је био син кнеза Лазара који је са титулама кнеза и деспота владао Србијом. У своје време је важио за једног од најбољих витезова и војсковођа, а његова књижевна дела га чине једним од највећих српских књижевника у средњем веку.

Након очеве погибије у Косовском боју 1389. године, као малолетан је дошао на власт и уз помоћ мајке Милице Хребељановић је владао до свог пунолетства 1393. године. Као османски вазал, млади Стефан је предводио српске помоћне одреде у биткама на Ровинама, код Никопоља и Ангоре. После битке код Ангоре је од Византинаца у Цариграду добио звање деспота (1402), а крајем 1403. или почетком 1404. године, ступио је у вазалне односе и са угарским краљем Жигмундом од кога је добио Мачву, Београд, Голубац и друге поседе.

Угарски краљ Жигмунд, основао је, у децембру 1408. године, витешки ред Змаја. Симбол реда био је змај, по коме је и носио назив, а први међу витезовима, према оснивачкој повељи од 13. децембра 1408. године, био је Стефан Лазаревић. Био је присутан на свечаности у част оснивања витешког реда која је одржана у Будиму, а симбол змаја био је присутан на његовом двору.

Био је велики покровитељ уметности и културе пружајући подршку и уточиште како ученим људима из Србије, тако и избеглицама из околних земаља које су заузеле Османлије. Поред тога, он је и сам био писац, а његово најзначајније дело је „Слово љубве“ које се одликује ренесансним цртама.

О нама

Фестивал изгубљених вредности Just Out је кулминација свих летњих фестивала

Страст људи око и у Д.С.Л (Деспот Стефан Лазаревић) организацији који су осмислили концепт фестивала Just Out, подржавају од Пекинга до Лондона савремени витезови који храброг срца и часне речи враћају наду у изгубљен образ, поштујући џентлменски код. 

Боримо се за поштовање моралних вредности. Учествујемо и помажемо у бескомпромисној борби против насиља над женама, децом и слабима. 
Ово је наша мисија, наш завет!

Манастир тврђава и дан-данас са владикама, игуманијом, монахињама и свима нама овде и сад поносно одолева драматичном порасту насиља, наркоманије, хулиганства, кича, шунда.  Као брану постављамо овај фестивал, инспирисан историјом и чашћу да на овом светом месту избришемо границе, боје и различитости и да сви удахнемо оно што савремен свет у журби заборавља … Љубав! 

Just Out фестивал окренут је традиционалним вредностима. Он откључава тајни код Источне Србије, приближавајући свету сваки извор, цвркут, врућу црепуљу, шљиву ранку, осмех дечији, топот дивљих коња. 

Ми смо непрофитна невладина организација. И поред тога иницирали смо велики пројекат чишћења око манастира Манасија, уклањање последица од поплава уз учешће великог броја волонтера. 
Општина Деспотовац помаже радове и схвата важност овог и будућих пројеката на очувању природних лепота и екологије. 

Подржавамо прављење филма о великом српском дипломати и ратнику Деспоту Стефану Лазаревићу

 

Историја једног народа представља један од најзначајнијих фактора који утичу на његову изградњу. Без ње, незамисливо је постојање националног идентитета. Она не представља само скуп периода који су бесповратно прошли и нестали, већ је њено присуство константно и видљиво поготово у обликовању данашњице друштва.

Удружење Бели Орлови, управо из овог разлога, покушава да савременом свету прикаже најзначајније елементе из једног периода српске историје. Развој српског друштва започет је у далекој прошлости, када су значајне историјске прекретнице обележиле њен развој.

Контакт

Желиш да сазнаш више о фестивалу?

Желиш да нам се придружиш? 

Имаш идеју? 

Новинар си и желиш акредитацију? 

Пиши нам!

Генерални спонзор

Triglav

Покровитељи фестивала

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Ministarstvo kulture i informisanja

Пријатељи фестивала

Turistička organizacija Srbije
Opština Despotovac
Alma quattro
JP "Resavska pećina"
Turističko-sportska organizacija Despotovac Autokuća Tasić d.o.o kliping