JUST OUT

ФЕСТИВАЛ У ПОКРЕТУ

до фестивала

BESPLATAN ULAZ

Kampovanje KAMPOVANJE

CАОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Међународног витешког фестивала “Деспот Стефана Лазаревић - JUST OUT”, Манасија 2017, одржаног  25-27.08.2017. у Деспотовцу, манастир Манасија.

Поштовани посетиоци и учесници фестивала, као и медији који нас пратите,

Велика захвалност свима на доприносу на промоцији нашег фестивала и задужбине Деспота Стефана, Манасије, наше средњевековне бајке коју маштамо сви заједно са циљем да очувањем сећања на прошлост, своју садашњост учинимо плодотворнијом, а будућност још бољом и извеснијом.

Успели смо сви заједно да и трећи пут подигнемо Фестивал и да пошаљемо прелепе слике у свет....

Манасија 2017.

Just Out је годишњи интернационални фестивал јединственог концепта K.A.M.F. and New Technologies.

Одржава се од 25. до 27. aвгуста у величанственом манастиру Манасија у знак сећања на скоро 600 година од када је Деспот Стефан Лазаревић саградио једно од најлепших средњевековних здања са црквом Свете Тројице, 139 машикула и 11 кула.

Домаћини манифестације су Бели Орлови, витезови из Србије, који ће угостити саборце из више од седамнаест земаља (Француска, Русија, Украјина, Румунија, Бугарска, Мађарска, Република Српска, Хрватска, Црна Гора, Словенија, Чешка, Словачка, Турска, Аустрија, Данска, Шведска, Белгија, Јерменија и Иран…). Новост је да ће нам се ове године придружити и гости из Турске, као и скандинавски викинзи из Швеdске и Данске. Велика атракција су и учесници са Љубичевских коњичких игара.

За наше најмлађе, који тек полазе у битке живота, организовали смо различите дечије радионице са витезовима.

На Just Out фестивалу, први пут у Србији моћи ћете да чујете невероватан спој модерне и средњовековне музике. Велико изненађење за вас спремају француски извођачи средњовековне музике.

Невероватни мириси разноврсне дивљачи: изненађења мајстора кулинарства који за вас ће спремати разне средњовековне специјалитете. А када наши витезови заврше са борбама и дође време за одмор и опуштање, поред сокова који су ту за савесне возаче, моћи ће да се послуже најфинијим српски вином.

Мапа

 1. Улаз / Инфо пулт
 2. Манастир Манасија
 3. Визиторски центар / Рецепција
 4. Главна бина
 5. Трибина / Гледалиште
 6. Борилиште
 7. Витешко село
 8. Стари занати
 9. Камп насеље (499 дин, Ноћење по особи)

Програм

Манастир Манасија 25 - 27. aвгуст 2017.

25. август 2017.

19:00 - 19:15 - Долазак званица у Манастир Манасија.

19:15 - 20:00 - Окупљање у Визиторском центру и послужење у рушевинама Преписивачке школе. Обилазак штандова са средњевековним занатима и музејским експонатима у кругу Манастира.

Otvaranje festivala

20:00 - Свечано отварање

20:10 - Слободан Тркуља (музичар, инструменталиста, композитор и певач грленог и византијског стила).

20:35 - Најава дефилеа - витешка трупа БЕЛИ ОРЛОВИ и витези из Европе. Свечани дефиле земаља учесница: Бугарска, Чешка, Словачка, Француска, Хрватска, Данска, Мађарска, Република Српска, Румунија, Шведска, Словенија, Украјина, Италија, Русија, Шведска, Србија...
Учесници земаља носе своје заставе у формацији и упућују наклон ка Свечаној трибини.

 • БЕЛИ ОРЛОВИ са гостима из Европе
 • Коњички клуб Љубичево
 • Српска каскадерска агенција, СКА Тим: Историјске борбе
 • Наступ француских и бугарских музичких група ERINEJ, TENGRI и ETHNOMUS (средњовековна музика )
 • Витешке борбе: ХЕМА дуели и Бохурт борбе
 • Вештина мачевања кроз векове:
  • Средњевековно оклопно борење, 13 - 14. Век
  • Европско неоклопљено мачевање, 16 - 17. Век

21:30 - Музичко-играчки спектакл Бановић Страхиња

22:45 - Крај Програма

26. август 2017.

11:00 - 17:00 - Средњовековни камп - село у којем су смештени витезови, отворен је за обилазак посетилаца.

11:00 - 19:00 - Улица старих заната

11:00 - 13:00 - Дечији програм: Мала школа мачевања и средњовековних друштвених игара

11:00 - 14:00 - Витешке борбе и мачевања у Витешком селу

17:00 - 19:00 - стреличарски турнири у средњовековном селу

20:00 - 20:30 - Дефиле: витешке трупе БЕЛИ ОРЛОВИ. Учесници земаља носе своје заставе у формацији, упућују наклон ка Свечаној трибини и демонстрирају борбе.

20:35 - 20:45 - Културно уметнички програм изненађења

20:45 - 22:00 - Витешки програм

27. август 2017.

11:00 - 16:00 - Средњовековни камп - село у којем су смештени витезови, отворен је за обилазак посетилаца.

11:00 - 13:00 - Дечији програм: Мала школа мачевања, гађање из лука и стреле, радионица грнчарије и средњовековних друштвених игара

11:00 - 14:00 - Презентације различитих витешких борилачких дисциплина у Витешком селу

12:00 - 13:00 - Позоришна дечија представа:"Заистинска српска бајка"

17:00 - Крај Фестивала

 

 

Албуми

Стефан Лазаревић, познат и као Стеван Високи (oko 1377 - 19. јул 1427), је био син кнеза Лазара који је са титулама кнеза и деспота владао Србијом. У своје време је важио за једног од најбољих витезова и војсковођа, а његова књижевна дела га чине једним од највећих српских књижевника у средњем веку.

Након очеве погибије у Косовском боју 1389. године, као малолетан је дошао на власт и уз помоћ мајке Милице Хребељановић је владао до свог пунолетства 1393. године. Као османски вазал, млади Стефан је предводио српске помоћне одреде у биткама на Ровинама, код Никопоља и Ангоре. После битке код Ангоре је од Византинаца у Цариграду добио звање деспота (1402), а крајем 1403. или почетком 1404. године, ступио је у вазалне односе и са угарским краљем Жигмундом од кога је добио Мачву, Београд, Голубац и друге поседе.

Угарски краљ Жигмунд, основао је, у децембру 1408. године, витешки ред Змаја. Симбол реда био је змај, по коме је и носио назив, а први међу витезовима, према оснивачкој повељи од 13. децембра 1408. године, био је Стефан Лазаревић. Био је присутан на свечаности у част оснивања витешког реда која је одржана у Будиму, а симбол змаја био је присутан на његовом двору.

Био је велики покровитељ уметности и културе пружајући подршку и уточиште како ученим људима из Србије, тако и избеглицама из околних земаља које су заузеле Османлије. Поред тога, он је и сам био писац, а његово најзначајније дело је „Слово љубве“ које се одликује ренесансним цртама.

О нама

Фестивал изгубљених вредности Just Out је кулминација свих летњих фестивала

Страст људи око и у Д.С.Л (Деспот Стефан Лазаревић) организацији који су осмислили концепт фестивала Just Out, подржавају од Пекинга до Лондона савремени витезови који храброг срца и часне речи враћају наду у изгубљен образ, поштујући џентлменски код. 

Боримо се за поштовање моралних вредности. Учествујемо и помажемо у бескомпромисној борби против насиља над женама, децом и слабима. 
Ово је наша мисија, наш завет!

Манастир тврђава и дан-данас са владикама, игуманијом, монахињама и свима нама овде и сад поносно одолева драматичном порасту насиља, наркоманије, хулиганства, кича, шунда.  Као брану постављамо овај фестивал, инспирисан историјом и чашћу да на овом светом месту избришемо границе, боје и различитости и да сви удахнемо оно што савремен свет у журби заборавља … Љубав! 

Just Out фестивал окренут је традиционалним вредностима. Он откључава тајни код Источне Србије, приближавајући свету сваки извор, цвркут, врућу црепуљу, шљиву ранку, осмех дечији, топот дивљих коња. 

Ми смо непрофитна невладина организација. И поред тога иницирали смо велики пројекат чишћења око манастира Манасија, уклањање последица од поплава уз учешће великог броја волонтера. 
Општина Деспотовац помаже радове и схвата важност овог и будућих пројеката на очувању природних лепота и екологије. 

Подржавамо прављење филма о великом српском дипломати и ратнику Деспоту Стефану Лазаревићу

 

Историја једног народа представља један од најзначајнијих фактора који утичу на његову изградњу. Без ње, незамисливо је постојање националног идентитета. Она не представља само скуп периода који су бесповратно прошли и нестали, већ је њено присуство константно и видљиво поготово у обликовању данашњице друштва.

Удружење Бели Орлови, управо из овог разлога, покушава да савременом свету прикаже најзначајније елементе из једног периода српске историје. Развој српског друштва започет је у далекој прошлости, када су значајне историјске прекретнице обележиле њен развој.

Контакт

Желиш да сазнаш више о фестивалу?

Желиш да нам се придружиш? 

Имаш идеју? 

Новинар си и желиш акредитацију? 

Пиши нам!

Покровитељ фестивала

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Златни спонзор

Komercijalna banka
Пројекат суфинансиран средствима Управе ѕа сарадњу с дијаспором и Србима у региону

Спонзори-пријатељи фестивала

Frikom Turistička organizacija Srbije Opština Despotovac Alma quattro Triglav JP "Resavska pećina" Turističko-sportska organizacija Despotovac limes telekomunikacije doo Aerodrom Nikola Tesla Beograd TURISTIČKI SVET d.o.o. Autokuća Tasić d.o.o www.vostok.rs GLOBUS Zavičajni muzej Jagodina